Kun yksinkertaisesta esineestä tulee tarinan päähenkilö

Kun yksinkertaisesta esineestä tulee tarinan päähenkilö

Eräänä myrskyisenä syyspäivänä tapasin kirjoittaja ja kuvittaja Anne Vaskon helsinkiläisessä kahvilassa. Pitelimme käsissämme Annen tuoretta, painotalosta juuri saapunutta kirjaa Hattu (Etana Editions, 2023), joka tuntui valaisevan pienen kahvilan ja koko harmaan päivän uskomattoman kirkkailla ja värikkäillä kuvillaan.



Anne on palkittu kuvittaja, joka on työskennellyt lastenkirjojen parissa kirjoittaen itse ja yhteistyössä muiden kirjailijoiden kanssa yli kaksikymmentä vuotta. Vaikka hänellä on näin paljon kokemusta takanaan, hän on edelleen yhtä innostunut uudesta kirjasta kuin se olisi hänen ensimmäisensä.

"Olen aina matkalla seuraavaan kirjaan, positiivisella tavalla, ja se saa minut etsimään uusia tarinoita, joita haluan kertoa", hän sanoo ja nostaa uuden kirjansa lähemmäs valoa leveästi hymyillen. "Tässä kirjassa on kaikki ne kirkkaat värit, joita toivoin", hän iloitsee. Alamme puhua kaikista niistä tuotannollisista yksityiskohdista ja prosesseista, jotka liittyivät kirjan tekemiseen. 

Anne Vasko työskentelee sekatekniikalla yhdistäen käsinmaalattuja elementtejä ja paperileikkauksia, jotka hän koostaa kuviksi tietokoneella. Hän sanoo keräävänsä arjen hetkiä paperille. Tämä on ollut hänen tapansa kuvata ja ymmärtää maailmaa lapsuudesta asti. Nyt aikuisena, työskennellessään lastenkirjojen ja visuaalisen tarinankerronnan parissa, tämä prosessi auttaa häntä tuomaan esiin lapsen uteliaisuuden itsessään. Juuri tämä tekee hänen tarinoistaan ainutlaatuisia. Hänen kirjansa käsittelevät usein filosofisia kysymyksiä, mutta Annelle ominaisella huumorilla ja luovalla helppoudella, minkä ansiosta ne avautuvat hyvin lapsillekin.



Hänen kolmiosaisessa kirjasarjassaan arkipäiväisistä esineistä tulee päähenkilöitä.

”Kun pidän lapsille luovia työpajoja, rohkaisen heitä ottamaan kaikkein yksinkertaisimman asian tai esineen tarinansa päähenkilöksi. Tämä tukee heidän mielikuvitustaan ja estää juuttumasta tavanomaisiin tarinoihin ja kerronnan tapoihin."

Sarjan ensimmäinen osa, Lentopusu (Etana Editions, 2019), on sukupuolineutraali rakkaustarina lentokoneen ja kirjastobussin välillä. Anne käytti tarinan kuvituksessa vanhoja painokirjaimia ja liitti tällä tavalla kirjan visuaalisen ilmaisun vahvasti painetun sanan voimaan.

Ponin häntä (Etana Editions, 2021), on humoristinen rikostarina keppihevosesta, joka käsittelee vakavaa kysymystä voiko toisen omaa ottaa ilman lupaa lapsille helposti ymmärrettävällä tavalla. Kirjan yksityiskohdat muodostavat rikkaan taustan tarinan tapahtumille.

Trilogian uusimmassa osassa, Hatussa, päähenkilö voidaan nähdä sekä elollisena että esineenä. Tämä jännite pitää lukijan uteliaana: mitä hatulle tapahtuu, kun kaikki haluavat siitä osansa.



Tässä kirjassaan Anne Vasko käyttää palettia, joka on värikylläinen ja kontrastinen. Kuvitukset virtaavat kirjan läpi aivan kuten hatun matkan käänteet. Värien muutokset tukevat yksityiskohtia ja erilaisia tunnelmia. Kysymys mitä hatulle tapahtuu jää avoimeksi – pystyvätkö siitä kiinnostuneet oliot jakamaan sen vai nappaako joku sen itselleen?

Hattu ei ole vain sateisen syyspäivän kirja, vaan tarina kaikille vuodenajoille ja saa miettimään, millainen salainen elämä meitä ympäröivillä esineillä voisi olla. Se on kutsu aikuisille ja lapsille pohtia ja keskustella yhdessä, jakaa yhteinen lukutuokio mielikuvitusta haastaen.

Anne Vasko
Hattu
Etana Editions, 2023

Kirjoittanut ja kuvittanut: Anne Vasko
Kustannustoimittaja: Kirsikka Myllyrinne
Kuvatoimittaja: Jenni Erkintalo

Hattu on trilogian itsenäinen kolmas osa.

Aiemmin ovat ilmestyneet:
Lentopusu, Etana Editions, 2019
Ponin häntä, Etana Editions, 2021

Takaisin blogiin