Réka Király jututti kuvittaja ja kirjailija Sari Airolaa tämän uudesta kuvakirjasta Voi Viivi!. Lämminhenkinen tarina kaveruudesta, hyväksytyksi tulemisen tarpeesta ja valheiden houkuttelevuudesta saa myös aikuiset miettimään, kuinka totuudenmukaisen kuvan annamme itsestämme.
Valkoisia valheita, pieniä epätotuuksia, suuria pyöreitä petoksia tai haitallista, teräväkulmaista harhaanjohtamista... Maailmassa on kaikenlaisia valheita. Valhe voi olla myös tahaton. Miten valheet löytävät meidät ja kuinka tunnistamme ne? Ne voivat ilmestyä lasten ja vielä useammin aikuisten suusta. Keneen voimme luottaa?
Sari Airolan uudessa kirjassa Voi Viivi! päähenkilö Viivi aloittaa päivänsä kertomalla pienen valheen yksisarvisesta. Pikkuhiljaa valhe alkaa kasvaa ja se tuntuu ihanan pehmeältä. Näin alkaa tarina, johon me kaikki voimme samaistua ja jonka olemme kokeneet jossain vaiheessa elämässämme.
– Minulla oli alusta alkaen selkeä visio Viivistä, jonka hahmo on ollut koko kirjan katalysaattori. Hahmo, joka reagoi nopeasti, joskus ajattelematta ja joka on hiukan kärsimätön ja seikkailunhaluinen – hahmo, joka näkee unia ja on levoton. Hän on yhdistelmä monista tuntemistani ihmisistä, Airola lisää.
Näiden päähenkilön ominaisuuksien vuoksi Airola valitsi tarinansa kertomiseen värikynät.
– Aikaisemmissa värikynällä toteuttamissani kirjoissa minulla oli tapana olla varovainen. Käytin pieniä vetoja ja pehmeitä yksityiskohtia. Tällä kertaa toivoin, että kuvissa näkyy sama energia kuin päähenkilön persoonallisuudessa.
Ja tässä tehtävässä hän onnistui. Kirjan kuvitukset suorastaan räjähtävät energiasta. Airolan kuvat näyttävät erilaisten valheiden eri ominaisuuksia ja niiden aiheuttamia muutoksia Viivissä. Kuvat ovat eloisia ja tuovat tarinaan vauhtia.
Tarinan päähenkilön nimi on Viivi, viiva taas on kuvituksen peruselementti. Onko tämä sattumaa?
– Ehkä ei, nauramme yhdessä Sarin kanssa. – Se on tahatonta, mutta tuo yhden uuden kerroksen tähän kirjaan.
Airola halusi tehdä kirjan valehtelusta, joka ei osoita sormella ja syytä, eikä kerro mikä on väärin ja mikä on oikein hierarkkisesta näkökulmasta. Voi Viivi! avaa valehtelun eri tasoja, kuinka se on läsnä jokapäiväisessä elämässämme ja miksi se on terve osa lasten kehitystä. Kun lasten mielikuvitus laukkaa villisti, on helppo kertoa tarinoita asioista, joita ei ole olemassa. Onko se väärin? Airola käsittelee kirjassaan valehtelua ilon ja ymmärryksen kautta.
– Nykymaailmassa aikuiset voivat niin helposti teeskennellä olevansa täysin erilaisia kuin he todellisuudessa ovat, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja politiikassa. Onko valehtelemisesta tullut jo hyväksytty osa elämäämme? Airola kysyy.
Kirjaa pienten lasten kanssa lukeville aikuisille tämä tarina näyttää peilin. Mikä on todellista elämässämme, miten sukkuloimme kaikkien tietovirtojen välillä? Kuinka pitkälle olemme valmiit menemään antaaksemme tietyn kuvan itsestämme, ja mitä opetamme sen kautta lapsillemme?
Airolan syvä intohimo visuaaliseen tarinankerrontaan on helposti nähtävissä. Hän on tunnettu kuvittaja, jolla on pitkä historia kuvakirjojen kuvittamisesta. Hän on löytänyt aina jokaiseen kuvittamaansa kirjaan sopivan tekniikan tinkimättä tunnistettavasta tyylistään. Tällä kertaa hän haastoi itsensä käyttämään värikyniä eri tavalla kuin ennen. Kysyin häneltä, mikä voisi olla hänen seuraava haasteensa?
– Olisi mielenkiintoista kokeilla uudelleen kollaasia. Kerään arjestani yksityiskohtia valokuvaamalla ja ottamalla eräänlaisia mentaalisia valokuvia. Kirjojeni ideat syntyvät aina jostain henkilökohtaisesta kokemuksesta elämässäni.
Tuskin maltamme odottaa, mihin uuteen seikkailuun Sari Airolan mielikuvitus vie meidät seuraavaksi!
Teksti: Réka Király
Sari Airola
Voi Viivi!
Etana Editions, 2023
ISBN: 978-952-7105-96-2
Sidosasu: kovakantinen
Sivumäärä: 32 sivua
Koko: 25 x 17 cm
Värit: 4/4
Ikäryhmä: 3+
Blogi-tekstin suomennos: Tiina Erkintalo