Taianomaisten tarinoiden taiteilija

Taianomaisten tarinoiden taiteilija

 

Marika Maijala
Taikurinkukka
Etana Editions 2022

Kun avaa Marika Maijalan uusimman kuvakirjan, Taikurinkukan, kannen. astuu maailmaan, joka on täynnä tuttuja yksityiskohtia ja joka samalla tuntuu aivan uudelta.

Varovasti omaan tahtiinsa hahmot paljastavat itsensä. Kuka oikeastaan on tämän kirjan päähenkilö? Paju, joka on utelias ja optimistinen? Havu, joka on valmis tutkimaan uusia asioita ja ylpeä pyhästä ystävyydestä Pajun kanssa? Eulalia-kana, joka sattuu löytämään pienen kasvin kasvihuoneen nurkasta? Tai itse kasvi,  Rusina, joka käy läpi valtavan muodonmuutoksen ilman, että sitä juurikaan huomaa?

"Tein tietoisen päätöksen laittaa kana päärooliin", Marika kertoo.

Palkittu Marika Maijala on kuvittanut kuvakirjoja viimeiset 15 vuotta. Kaksi viimeistä kirjaa hän myös itse kirjoitti. Taikurinkukka on kaunis näyte hänen monilahjakkuudestaan taiteilijana.

Marika Maijala at Harakka island

Vierailin Marika Maijalassa Harakan saarella hänen studiossaan, lähellä Manner-Helsingiä. Talo on toiminut Suomen armeijan kemiallisena tutkimuslaboratoriona ja nyt siellä toimii taiteilijayhteisö. Maijala on taiteilija, joka työskentelee eri tekniikoiden ja instrumenttien parissa. Hän pitää jännittävänä, haasteena löytää sopiva ilmaisuväline jokaiseen häntä – kiinnostavaan aiheeseen. Silti hän luo maailman, joka on ainutlaatuinen hänen käyttämästään tekniikasta riippumatta.

Kun puhumme tämän kirjan valmistusprosessista, hän avaa kirjan ja näyttää yhden kuvan.

"Avainkuva tässä kirjassa on minulle tämä, jossa lapset ja kana lukevat runoa yhdessä kasvin kanssa. Se on hetki, jolloin he kaikki kommunikoivat. Tämä kuva antoi sävyn koko kirjalle."

Kirjan kuvitys on maalattu käsin, ja joitain kuvia hän maalasi useista eri näkökulmista, erilaisilla yksityiskohdilla.

"Tunnen ja kuulen kuvat niitä tehdessäni", Marika kertoo työskentelystään.

keypicture

Vaikka hän ajattelee, että jokainen tarinankertoja kertoo aina osittain "oman henkilökohtaisen" tarinansa, hän uskoo, että hyvä kirja ei pakota tarinaa lukijaan, vaan jättää tarpeeksi tilaa tutkimiselle. Tämä kirja on hyvä esimerkki hänen ajattelutavastaan. Se on kuin meren aallot, jotka ympäröivät saarta. Tarina lähestyy ja ottaa sitten etäisyyttä. Näkökulmat muuttuvat.

”Taikurin kukka ei ole jännittävä seikkailutarina, se on tarina tunteista ja kommunikaatiosta."

Marika kutsuu lukijan maailmaan, jossa vauhti on hidastunut. Tämä saattaa tuntua haastavalta nykymaailmassa, mutta se juuri on tämän kirjan maaginen ainesosa: kirjan hidas tahti. Rytmi paistaa läpi sekä kuvituksista että tarinasta. Se tarttuu lukijaan ja saa hänet tuntemaan olevansa osa tarinaa. Tämä on yksi niistä kirjoista, jotka jäävät mieleemme vielä pitkäksi aikaa sen jälkeen, kun olemme lopettaneet sen lukemisen tai kasvaneet aikuisiksi.


Marika's studio

Kuvakirjojen parissa työskentelee on joukko ihmisiä, jotka tukevat kirjailija-kuvittajaa heidän työprosessissaan. Erilaisia ylä- ja alamäkiä voi aina tulla, ja tarinan rakentamisen yhteydessä on myös tärkeää saada välillä ulkopuolinen näkökulma. Puhumme aivan liian vähän toimittajista ja heidän työstään. Tällä kirjalla oli kaksi kuvakirjadoulaa. Leena Virtanen auttoi kirjoitusprosessissa ja Jenni Erkintalo visuaalisessa tarinankerronnassa vastateni myös graafisesta suunnittelusta. Kirja on painettu Latviassa.

Ennen kuin kirja edes ilmestyi Suomessa, ranskan kielen käännösoikeudet myytiin, ja muutamaa kuukautta myöhemmin seurasivat muut markkinat. Taikurin kukka valittiin myös BRAW Amazing Bookshelf 2023 -näyttelyyn Bolognan kansainvälisillä lastenkirjamessuilla ja Suomen Kauneimmat kirjat 2023 .kokoelmaan.

Toivottavasti teos löytää monia lukijoita ympäri maailmaa ainutlaatuisen taiteellisen visuaalisen tunnelmansa ja samaistuttavan tarinansa ansiosta. Tämän kuvakirjan kansien sisällä istuu tiukasti filosofinen, mutta yhtä aikaa konkreettinen tarina omasta kasvusta ja siitä, kuinka joskus kasvaminen tarkoittaa sitä, että annamme muiden nähdä, keitä me todella olemme.

Treasures in the cupboard

Taikurinkukka
Myydyt oikeudet: ranska, korea, italia, englanti, kiina 

Takaisin blogiin