Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto 2023 julkistetaan tänään

Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto 2023 julkistetaan tänään

 Tänä iltana Etanassa jännitetään tuntosarvet ristissä!

Nimittäin sitä, saako Maija Hurmeen kuvakirja, tuore White Ravens -palkittu Kaikki löytämäni viimeiset (Etana Editions 2022) Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2023 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon.

Pohjoismaiden neuvoston kaikkien viiden palkinnon - ympäristön, musiikin, elokuvan, kirjallisuuden sekä lasten- ja nuorisokirjallisuuden aloilta - voittajat julkistetaan tänä iltana Oslossa. Suora lähetys palkintojenjakotilaisuudesta Oslon Oopperasta alkaa klo 20.30 Suomen aikaa, ja sitä voi seurata suorana norden.org-sivustolta. Voittajat saavat tunnustuksena ainutlaatuisesta työstään ”Nordlys”-palkintopatsaan ja 300 000 Tanskan kruunua (noin 40 000 euroa). 

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2023 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoa tavoittelee 14 pohjoismaista kuvakirjaa, lastenkirjaa ja nuortenromaania koko Pohjolasta kaikista maista ja kaikilta kielialueilta. Maija Hurmeen kuvakirjan lisäksi Suomesta on ehdokkaana Ellen Strömbergin August-palkittu nuortenromaani Vi ska ju bara cykla förb(Schildts & Söderströms/Rabén & Sjögren, 2022).

Esivalintaraadin mukaan ehdokkaat ovat ajattomia ja elämänmyönteisiä seikkailuja, joissa monimuotoisuus ei ole tarinan varsinainen sanoma vaan sen uskottavuutta vahvistava seikka. Teoksissa tarkastellaan uusia perherakenteita, inspiroidaan lukijaa katsomaan maailmaa uusin silmin ja kuvataan lasten välistä ystävyyttä, joka uhmaa kielirajoja ja vakiintuneita toimintamalleja.

 

Maija Hurmeen erityisellä herkkyydellä havainnoidun, kirjoitetun ja kuvatun kirjan ehdokkuuden perustelut: 

[...] Teoksesta muodostuu viiltävä ja viihdyttävä, itkettävä ja naurattava kokonaisuus, jossa muoto on osa kerrontaa ja tarinaa. Kuvin ja sanoin pysäytetyt hetket lapsen elämästä muistuttavat visuaalisia runoja, jotka avautuvat moneen eri suuntaan. Elämä alkaa näyttäytyä kokoelmana ohimeneviä arkisia tilanteita sekä käänteentekeviä hetkiä, joiden merkityksen oivaltaa vasta myöhemmin. Kirja auttaa lasta ymmärtämään ja tulkitsemaan niitä monenkirjavia ja ambivalentteja tunteita, joita kasvuun väistämättä aina liittyy, ja tekee tämän hämmästyttävän herkällä, tarkkanäköisellä ja lasta syvästi arvostavalla tavalla. [...]

Lue perustelut kokonaan täältä.

Kaikki Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2023 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoehdokkaat löytyvät täältä.

Takaisin blogiin