Kuvakirjan syntymä on pitkä prosessi. Ajatus kuvakirjasta voi herätä monta vuotta ennen kuin itse tekeminen alkaa. Näin kävi myös Jenni Erkintalon Kuka ihana? -kirjan kanssa.
Erkintalo kertoo, että ensimmäinen ajatus tarinasta syntyi, kun hän kuuli Esa Saarisen luennon vauvojen radikalismista Pafos-seminaarissa vuonna 2013, kaksi vuotta oman poikansa syntymän jälkeen. Toinen kirjan syntyyn vaikuttanut asia oli leikki.
– Isäni leikki pienenä kanssani leikkiä, jonka nimi oli Tapu-tapu-pullaa-noin-noin-suuhun-laitetaan. Minä leikin oman poikani kanssa hänen ollessaan vauvaikäinen Kuka ihana -leikkiä. Kylpemisen jälkeen käärin hänet pyyhkeen sisään, ja kun kuorin hänet ulos, kysyin "Kuka ihana siellä on?", Jenni avaa perheen leikkejä.
Piiloleikki vauvan kanssa, vanhemman vastaaminen vauvan katseeseen ja sen seurauksena vauvan naurun kuuleminen, vanhemman ja vauvan välille muodostuva yhteys on monille tunteita herättävä leikki. Miten siirtää kehollinen leikki kirjan muotoon? Tämä oli haaste, johon Erkintalo oli etsinyt ratkaisua. Kirjan kuvat olivat olleet työn alla jo pitkään, kunnes tuli tarve muuttaa ilmaisumuotoa. Marraskuussa 2022 Erkintalo matkusti Yhdysvaltoihin, ja Kalifornian auringon alla, hän huomasi kuvista puutuvan jotakin.
– Jokin muutti minua sillä matkalla, ehkä se oli marraskuun aurinko ja lämpö, mihin en ollut tottunut. Muistan katselleeni Kaliforniassa Shadow Mountains -vuoristoa ja ymmärsin, että minun oli laajennettava kirjan horisonttia ja kuvallista ilmaisua. Siihen asti kirjan kuvat olivat olleet sisätiloissa, vauvan mikromaailmassa, mutta nyt huomasin, että päässäni kuvakerronta alkoi laajentua luontoon, kaupunkiympäristöön ja ihmisiin. Kohtasin tällä matkallani paljon uusia ja tuntemattomia ihmisiä, joista tuli minulle matkan aikana ja sen jälkeen läheisiä ja tärkeitä, Jenni kertoo.
Keväällä 2023 Erkintalo alkoi maalata summamutikassa isoja arkkeja täyteen kirkkaan värisiä koralleja, lintuja ja kukkia. Kirjaan oli tulossa uutta kuvamateriaalia.
– Olin hämmentynyt ja mykistynyt. Matkan sulatteluun meni aikaa. Olin kuin boakäärme, sulattelin ja sulattelin. En voinut laskea miltei valmista kirjaa käsistäni, vaan päätin tehdä sen uusiksi kesällä 2023.
Erkintalo oivalsi että kirjan maisemakuvasta tuli avainkuva, mikä loi koko kirjan raamit ja konseptin. Kirjan alussa äiti katsoo maisemaa ja ulos maailmaan ja miettii, missä hänen syntymätön vauvansa on ja millainen vauva tulee olemaan. Vauva on piilossa äidiltä, hän voi vain tuntea vauvan, muttei tiedä mitä on odotettavissa.
– Alussa maisema on tyhjä ja lopussa maisema on täydentynyt äidin ajatuksilla ja ihanan vauvan seikkailuista. Kirjan vauvahahmo on piilossa jokaisessa aukeamassa, hän on odottavan äidin mieleen ilmestyvä lempeä ajatus, Jenni kuvailee. Samalla tämä viittaa leikkiin, jota hän leikki oman lapsensa kanssa.
Kirja tarjoa lukijalle monitasoisen elämyksen. Siinä nuori lukija ja kuuntelija voi etsiä vauvan hahmoa sivuilta ja pohtia yhdessä vanhempiensa kanssa aikaa, kun häntä odotettiin – matkaa ajatuksesta maailmankaikkeuden läpi, vanhemman syliin.
– Poikani Valo on kuvakirjani ihana. Vaikka tunnen poikani läpikotaisin, haastavinta oli kirjan hahmon luominen, Jenni kertoo. Vauvan hahmo kävi läpi muodonmuutoksen vielä ihan viime metreillä, kun Erkintalo oli saanut siihen palautetta ulkomaalaiselta kustantajalta. Hän luotti vaistoonsa, ja niinpä hahmo sai uusia yksityiskohtia ja lisää ilmettä.
Erkintalo tekee yleensä kirjan konseptin ja käsikirjoituksen valmiiksi ensin.
– Sen jälkeen teen kuvakäsikirjoituksen, johon luonnostelen ensimmäiset raakaluonnokset kuvista. Tämän jälkeen alan tehdä kuva kerrallaan kuvitusta valmiiksi. Toisinaan saattaa käydä niin, että joku kuva viekin kirjan kuvallista ilmaisua toiseen suuntaan ja silloin joudun tekemään kirjan kuvat uudelleen.
Raakatekstin Erkintalo kirjoittaa uusiksi monta kertaa. Hänelle tekstin hiominen on luontaista ja nopeaa verrattuna kuvien tekoon.
– Mielestäni kuvien ja tekstin on sovittava hyvin yhteen, mutta niiden on molempien syvennettävä tarinaa omalla ilmaisuvoimallaan.
Yhtenäinen kokonaisuus kutsuu kaikenikäisiä lukijoita uppoutumaan tarinan kautta mielentilaan, jossa saa unelmoida ja avata sydämensä uusien asioiden odotteluun.
Alkumaisema ja valmis kuvitus.