Marika Maijalan Ruusun matka sai Rudolf Koivu 2019 -palkinnon

Marika Maijalan Ruusun matka sai Rudolf Koivu 2019 -palkinnon

Marika Maijalan kuvittama ja kirjoittama Ruusun matka voitti 24.10.2019 Grafian jakaman Rudolf Koivu -palkinnon 2019 parhaasta lasten- ja nuortenkirjakuvituksesta. Joka toinen vuosi myönnettävä tunnustus on arvoltaan 10 000 euroa. Tänä vuonna palkinnosta kilpaili 108 teosta.

“Olemme ikionnellisia Marikan puolesta”, iloitsee kustantaja ja kirjan graafisesta suunnittelusta vastaava Jenni Erkintalo. “On ollut hienoa olla mukana hiomassa hänen poikkeuksellisen elinvoimaisista kuvistaan ja kiteytyneestä tekstistään tätä kirjallista timanttia. Rohkea ja monikerroksinen Ruusun matka on Etana Editionsillekin täysosuma: kirjan käännösoikeudet on myyty jo seitsemälle eri kielelle! Ensi viikolla jännitämme, saako teos myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon.”

Kilpailutuomaristoon kuuluivat kuvittaja Sanna Mander (Rudolf Koivu 2017 -voittaja), toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen, kuvittaja Robert Lönnqvist, senior designer Rasmus Snabb ja graafinen suunnittelija Tuija Tarkiainen.

Tuomariston perustelut:
Ruusun matkan tarina kuvaa maailmaa koiran silmin. Ruusu on koira, joka rakastaa juoksemista. Tämä näkyy kuvituksesta, jossa on vauhtia ja liikettä. Kuvitus on hillittömän ekspressiivinen, mutta yhtä aikaa tarkka. Maijalan valitsema tekniikka tukee tarinaa ja tekee vauhdin näkyväksi. Vahaliitua ei voi kontrolloida, mutta kuvat ovat silti täydellisiä. Maijalan kuvitus on näennäisen kömpelö, mutta tarkemmin katsottuna täydellisen hallittu.

Kirja on ensimmäinen, jonka Marika Maijala on myös kirjoittanut. Teksti ja kuva kuljettavat tarinaa taidokkaasti yhdessä. Kirjan kuvitus onkin tähän mennessä villeintä Maijalaa. Ruusun matkassa hänellä on käytössään uusi tekniikka, joka tuo tekijän persoonan hienosti esiin. Teos on Marika Maijalan aiempien kuvitusten jatkumoa, mutta tyyli on vuosien kuluessa kehittynyt.”

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Rudolf Koivu -palkintoa alettiin jakaa Grafian perustajiin kuuluneen kuvittaja Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi vuonna 1949.

Marika Maijala
Kuvittaja ja kirjailija Marika Maijala (s. 1974) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänelle on myönnetty kahdesti Rudolf Koivu -kuvituspalkinto. Parhaillaan Ruusun matka on vuoden 2019 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Frankfurtin kirjamessuilla 2019 Ruusun matka oli mukana kansainvälisessä näyttelyssä ”100 Outstanding Picturebooks”. Kirjataiteen komitea valitsi kirjan Vuoden 2018 viiden kauneimman kirjan joukkoon, ja Maijala sai siitä myös Grafia ry:n myöntämän Hopeahuippu-palkinnon Vuoden huiput 2019 -kilpailussa. Marika Maijala on myös vastikään nimetty vuoden 2020 ALMA-ehdokkaaksi. Aiemmin kaksi Maijalan kuvittamaa kirjaa on ollut Finlandia Junior -palkintoehdokkaana.

Takaisin blogiin