Maija Hurmeen Kaikki löytämäni viimeiset on palkintoehdokas

Maija Hurmeen Kaikki löytämäni viimeiset on palkintoehdokas

Maijan Hurmeen kirjoittama ja kuvittama koskettava ja monitasoinen kuvakirja Kaikki löytämäni viimeiset (Etana Editions, 2022) on valittu Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon suomenkieliseksi ehdokkaaksi.

Palkintoperusteluissa todetaan:

”Maija Hurmeen kuvakirja Kaikki löytämäni viimeiset on herkkä ja monitasoinen kokonaistaideteos ja kuvakirjaleikki, joka haastaa lapsilukijan tarkastelemaan ympäröivää maailmaa uusin silmin. Kokonaisuutta kannattelee ajatus elämän viimeisistä asioista – hetkistä, jolloin joku jää viimeiseksi, jokin asia koetaan viimeisen kerran tai viimeinen vielä puuttuu.

Kirja muistuttaa ensinäkemältä valokuva-albumia, jonne on koottu välähdyksiä lapsen elämän tärkeistä hetkistä. Vähän kerrassaan yksittäiset hetket kuitenkin alkavat nivoutua ehyeksi ja filosofiseksi matkaksi lapsen kokemusmaailmaan, jolla viimeinen vaippa tai viimeinen suklaapala pöydällä otetaan ainakin yhtä vakavasti kuin viimeinen yö äidin ja isän välissä.

Teoksesta muodostuu viiltävä ja viihdyttävä, itkettävä ja naurattava kokonaisuus, jossa muoto on osa kerrontaa ja tarinaa. Kuvin ja sanoin pysäytetyt hetket lapsen elämästä muistuttavat visuaalisia runoja, jotka avautuvat moneen eri suuntaan. Elämä alkaa näyttäytyä kokoelmana ohimeneviä arkisia tilanteita sekä käänteentekeviä hetkiä, joiden merkityksen oivaltaa vasta myöhemmin. Kirja auttaa lasta ymmärtämään ja tulkitsemaan niitä monenkirjavia ja ambivalentteja tunteita, joita kasvuun väistämättä aina liittyy, ja tekee tämän hämmästyttävän herkällä, tarkkanäköisellä ja lasta syvästi arvostavalla tavalla.

Kaikki löytämäni viimeiset rikkoo perinteistä kuvakirjakerrontaa, ja tarjoaa monenlaisille lukijoille, niin lapsille kuin aikuisillekin, mahdollisuuden löytää kirjasta itsensä. Akvarellipensselin ja lyijykynän vivahteikkaat vedot maalaavat lukijan eteen kuvagallerian, joka kutsuu lukijaa jatkamaan ja täydentämään tarinoita omilla muistoillaan ja kokemuksillaan. Kuvitus ja teksti sulautuvat kirjassa saumattomaksi kokonaisuudeksi, joka saa palaamaan kirjan pariin yhä uudelleen, ja löytämään jokaisella lukukerralla teoksesta jotain uutta.”

Useita kuvakirjoja, runokirjoja, koulukirjoja ja tietokirjoja lapsille kuvittanut  Maija Hurme (s. 1976) asuu Helsingissä. Maijan esikoiskirja, Yksinäisten saarten kartasto, ilmestyi Etana Editionsin kustantamana vuonna 2018. Maija on ollut myös Finlandia Junior -palkintoehdokkaana vuonna 2018. Kaikki löytämäni viimeiset on Maijan toinen teos, johon hän on tehnyt sekä tekstin että kuvitukset. Etana Editionsin kustantaman suomenkielisen teoksen on julkaissut ruotsiksi Schildts & Söderströms.

Kaikki löytämäni viimeiset 
Kirjoittanut ja kuvittanut: Maija Hurme
Julkaisija: Etana Editions, 2022
ISBN: 978-952-7105-87-0
Sivumäärä: 40 sivua
Ikäsuositus: 3+

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2023 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoa  tavoittelee 14 pohjoismaista kuvakirjaa, lastenkirjaa ja nuortenromaania. Ehdolla on teoksia koko Pohjolasta, kaikista maista ja kaikilta kielialueilta.

Teoksissa tarkastellaan uusia perherakenteita, inspiroidaan lukijaa katsomaan maailmaa uusin silmin ja kuvataan lasten välistä ystävyyttä, joka uhmaa kielirajoja ja vakiintuneita toimintamalleja. Ehdokkaat ovat ajattomia ja elämänmyönteisiä seikkailuja, joissa monimuotoisuus ei ole tarinan varsinainen sanoma vaan sen uskottavuutta vahvistava seikka. 

Palkinnonsaaja julkistetaan Oslossa 31. lokakuuta 2023.

Takaisin blogiin