White Ravens 2023 -kokoelmaan Hurmeen ja Merz-Hertell-Luomakankaan teokset

White Ravens 2023 -kokoelmaan Hurmeen ja Merz-Hertell-Luomakankaan teokset

Saksassa toimiva International Youth Library julkaisee vuosittain The White Ravens -kokoelman, johon lastenkirjallisuuden asiantuntijat valitsevat 200 merkittävintä kansainvälistä lasten- ja nuortenkirjaa. Vuoden 2023 kokoelman teokset on valittu tuhansien ehdokkaiden joukosta, ja ne ovat alunperin ilmestyneet 37 kielellä 56 maassa viimeisen vuoden aikana.

Tänä vuonna The White Ravens 2023 -tunnuksen saaneet ainoat suomenkieliset alkuperäisteokset ovat Etana Editionsin kustantamia: Maija Hurmeen kirjoittama ja kuvittama Kaikki löytämäni viimeiset (2022) sekä Harri Hertellin kirjoittama, Laura Merzin kuvittama ja Pentti Luomakankaan säveltämä monimediateos Absurdit aakkoset (2022).


The White Ravens -kokoelman valitsijatiimi nostaa esiin lastenkirjoja, jotka ovat kansainvälisesti kiinnostavia niiden kirjallisen ja visuaalisen laadun, innovatiivisen lähestymistavan tai suunnittelun ja/tai teosten käsittelemien aiheiden yleismaailmallisen merkityksen vuoksi. Kokoelman tarkoituksena on toimia kompassina kustantajille, kirjastoille, kirjallisuusfestivaaleille, agentuureille, kirjakaupoille ja kaikille kansainvälisistä lastenkirjoista kiinnostuneille.

Englanniksi ilmestyvä The White Ravens -luettelo onkin moniääninen kansainvälisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden aarreaitta, ja siihen pääsy on kirjailijan ja kuvittajan uralla arvostettu tunnustus, joka vauhdittaa myös kansainvälistä käännösoikeuksien myyntiä.

 


The White Ravens 2023 -raati toteaa Maija Hurmeen teoksesta:

Lapsuus ja nuoruus yhdistetään yleensä moniin »ensimmäisiin kertoihin». Siksi on sitäkin viehättävämpää, että Maija Hurme keksi idean kuvailla »viimeisiä kertoja« ja »viimeisiä asioita«. Kertojan keräämät viimeiset eivät välttämättä liity kuolemaan ja katoavaisuuteen, kuten voisi ensiksi luulla. Sen sijaan nämä viimeiset ovat usein jännittäviä ja uusia kokemuksia. Esimerkiksi »Jännittäviä viimeisiä« käsittelee viimeistä syvää hengenvetoa ennen kolmen metrin ponnahduslaudalta hyppäämistä tai viime hetken hermostuneisuutta juuri ennen esiripun nousua. »Kauan odotettuja viimeisiä« puolestaan kuvaa syntymäpäivää edeltävää iltaa, ja »Puuttuva viimeinen« palapelin viimeistä palaa. Palapelistä huomaamme, jos viimeinen pala puuttuu, mutta kaikista viimeisistä emme voi olla varmoja, että ne todella ovat viimeisiä. Voitko esimerkiksi olla olla varma, että olet juuri saanut kiinni talven viimeisen lumihiutaleen? Tällaiset kysymykset ja yllättävät näkökulman muutokset ovat tämän vesiväreillä ja värikynällä kuvitetun kirjan kohokohtia. Yksinkertaisesti hienoa!

Kaikki löytämäni viimeiset on Maija Hurmeen toinen sekä kirjoittama että kuvittama lastenkirja, ja se on ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon 2023 saajaksi.

*

Laura Merzille tunnustus on jo toinen: hänen kuvittamansa ja Aino Järvisen kirjoittama, kummankin tekijän esikoisteos Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016) valittiin White Ravens -kokoelmaan vuonna 2017.

 

 
Absurdeja aakkosia White Ravens 2023 -raati luonnehtii seuraavasti:

"Absudit aakkoset": jo kirjan nimi kertoo kaiken. Tämä runokirja on todellinen nappaalaukku! Jokainen kirjain on liitetty pirskahtelevaan runoon. C esimerkiksi juoksee mellakoimaan uima-altaalla; F purjehtii fregatilla; I inhoaa pölynimurin hurinaa; ja Å on ihastunut päässään olevaan tonttulakkiin. Sillä välin aakkosten lopussa Ä ja Ö ajautuvat kaikenlaiseen pahantekoon. Laura Merz on kuvittanut Harri Hertellin lorut nokkeliksi kollaaseiksi, jotka muistuttavat modernistista julistetaidetta. Hänen leikkisä tapansa käyttää typografiaa ja abstrakteja muotoja ja hahmoja ei vain vangitse runojen hölynpölyä, vaan vie kaiken joskus jopa äärimmäisyyksiin. Välillä huumori on hienovaraista, välillä karkeaa, ja kaiken kaikkiaan teos tarjoaa läjäpäin löydettävää ja kaikenlaisia hullutuksia, joille voi nauraa ääneen. Kirsikkana kakun päällä on kirjan sisältämä QR-koodi, jonka avulla voi kuunnella kirjan runojen lausuntaa Pentti Luomakankaan soittaman soundtrackin säestyksellä.

Takaisin blogiin