Lastenkulttuurin valtionpalkinto 2020 Etana Editions -kustantamolle

Lastenkulttuurin valtionpalkinto 2020 Etana Editions -kustantamolle

Lastenkulttuurin valtionpalkinto 2020 Etana Editions -kustantamolle 

Jenni Erkintalon ja Réka Királyn vuonna 2014 perustama lasten kuvakirjoihin erikoistunut pienkustantamo Etana Editions on saanut Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämän lastenkulttuurin valtionpalkinnon. 

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. Lastenkulttuurin valtionpalkinto on suurin Taiken vuosittain jakamista taiteen valtionpalkinnoista, yhteensä 30 000 euroa, ja sen saajan päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja. 

Palkintoperusteluissa todetaan muun muassa seuraavaa: 

”Etana Editions -kustantamon työssä on korostunut erityisesti lastenkirjallisuuden kuvitustaiteen merkitys. Etanan ajattelussa kuvitus ei ole tekstille alisteinen, vaan merkittävä osa tarinan kerrontaa. […] Etana Editions edustaa Suomessa uutta, tekijävetoista lasten kuvakirjojen kustantamisen tapaa. Se on pystynyt nopeasti luomaan kokonaan uuden sukupolven suomalaisia lastenkirjoja ja on selviytynyt alan haastavissa kaupallisissa ristipaineissa. 

Kustantamon toiminta on suomalaisen lasten kuvakirjan ja lastenkulttuurin näkökulmasta arvokasta: taiteellisesti korkeatasoisten kuvakirjojen julkaisu Suomessa sekä korkeatasoisen suomalaisen kuvakirjan kansainvälistäminen vahvistavat koko alan osaamista ja kehittymistä Suomessa. 

Etana Editionsin palkitseminen on tunnustus pienen kielialueen omintakeiselle, sisältövetoiselle ja korkeatasoiselle lasten kuvakirjalle ja kahdelle asialleen tulisieluisesti omistautuneen ammattilaisen työlle.” 

Etana Editionsin perustajat Jenni Erkintalo ja Réka Király iloitsevat saamastaan tunnustuksesta: ”Olemme valtavan kiitollisia, että työtämme uuden suomalaisen lasten kuvakirjallisuuden parissa arvostetaan. Näinä taiteilijoille ja pienkustantamon luotsaajille erityisen haastavina aikoina palkinto rohkaisee meitä jatkamaan taiteellisten riskien ottamista ja kunnianhimoisten, lähes käsityönä toteutettujen teosten julkaisemista. Uskomme, että kuvakirjat voivat muokata yhteiskuntaa: ne voivat herättää lapsissa lukemisen ilon, synnyttää läpi elämän säilyviä lukumuistoja ja antaa ajattelun eväitä pitkälle tulevaisuuteen.” 

Jenni Erkintalo ja Réka Király ovat tavattavissa lastenkirjakustantamo Etana Editionsin toimistolla tiistaina 24.11.2020 kello 12-14 osoitteessa Kapteeninkatu 1 C, 00140 Helsinki. Paikalla on myös kuvitustaiteen valtionpalkinnon 2020 saanut lastenkirjailija Marika Maijala. 

Lisätietoja: 
Jenni Erkintalo, jenni@etanaeditions.com, puh. 040 759 0109 
Réka Király reka@etanaeditions.com, puh. 050 320 4773 

Takaisin blogiin