Kuvitustaiteen valtionpalkinto 2020 Marika Maijalalle

Kuvitustaiteen valtionpalkinto 2020 Marika Maijalalle

Marika Maijalalle kuvitustaiteen valtionpalkinto 2020 

Kuvittaja ja lastenkirjailija Marika Maijala on saanut Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämän kuvitustaiteen valtionpalkinnon. 

Taiteen edistämiskeskus toteaa palkintoperusteluissaan seuraavaa: 

Marika Maijala (s. 1974) on lasten kuvakirjoihin erikoistunut kuvittaja, lastenkirjailija ja graafinen suunnittelija. Maijala on osoittanut, että visuaalisesti kunnianhimoisille, lastenkirjallisuuden valtavirtaa haastaville teoksille on kysyntää niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Maijalan kuvitus on yhtä aikaa luonnosmaisen ekspressiivistä ja graafisen hallittua. Hän käyttää eri tekniikoita akvarellista vahaliituun vaikuttavalla rentoudella ja varmuudella.” 

Marika Maijala iloitsee palkinnosta: ”Olen kiitollinen ja liikuttunut palkinnosta. Se rohkaisee jatkamaan tätä työtä, jonka itse olen valinnut jo lapsena löydettyäni luomisen ja ilmaisemisen ilon nimenomaan kirjoista ja kuvakirjoista. Koen palkinnon myös tunnustuksena kuvakirjakuvitukselle, jota meillä tekee leveä rintama tinkimättömiä taiteilijoita. Haluan olla mukana tekemässä kuvakirjoja, joissa ihmiselämä, yhdessä muiden elävien olentojen kanssa, näyttäytyy kaikessa moninaisuudessaan, epätäydellisyydessään ja kauneudessaan.” 

Marika Maijala on tavattavissa lastenkirjakustantamo Etana Editionsin toimistolla tiistaina 24.11.2020 kello 12-14 osoitteessa Kapteeninkatu 1 C, 00140 Helsinki. Paikalla ovat myös kustantajat Jenni Erkintalo ja Réka Kiraly. 

Marika Maijala (s.1974) asuu ja työskentelee Helsingissä vapaana kuvittajana ja lastenkirjailijana. Hänelle on myönnetty arvostettu Rudolf Koivu -palkinto kahdesti vuosina 2009 ja 2019, ja hänen kuvittamansa kirja on ollut kaksi kertaa Finlandia-ehdokkaana. Maijalan debyytti lastenkirjailijana, Ruusun matka (Etana Editions, 2018), oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi, ja vuonna 2020 hänet nimettiin ALMA Astrid Lindgren Memorial Award -ehdokkaaksi. Maijalan kuvituksia on julkaistu kotimaan lisäksi myös Englannissa, Etelä-Koreassa, Intiassa, Japanissa, Kiinassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Taiwanissa, Tanskassa ja Virossa. Marika Maijalan tuorein lastenkirja Suden hetki ilmestyi Etana Editionsin kustantamana 2020. 

Kuvitustaiteen valtionpalkinnosta päättää visuaalisten taiteiden toimikunta, ja palkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa. Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. 

Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. Lastenkulttuurin palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja. Taiteen valtionpalkintoja jaetaan tänä vuonna yhteensä 14 ansioituneelle taitelijalle ja taideyhteisölle, ja niiden yhteissumma on 226 000 euroa. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon oli määrä jakaa palkinnot 24.11.2020, mutta tilaisuus peruuntui koronarajoitusten vuoksi. 

Lisätietoja: Tiina Erkintalo, tiina@etanaeditions.com, puh. 040 514 96 

Takaisin blogiin