Suomalainen kuvitustaide menestyi Bolognassa

Suomalainen kuvitustaide menestyi Bolognassa

Vuonna 1967 käynnistetty Bolognan lastenkirjamessujen kuvittajien näyttely Illustrators Exhibition esittelee vuosittain kuvakirjojen kuvituksen uusimpia trendejä. Valinta tähän arvostettuun näyttelyyn on yksi kuvittajan uran kohokohdista. 

Tänä vuonna yhteensä 3 520 osallistujaa kaikkialta maailmasta lähetti teoksiaan Bolognan 58. kuvitusnäyttelyyn. Kansainvälinen tuomaristo valitsi ehdokkaista ensin 344 finalistia ja näiden joukosta itse näyttelyyn 78 kuvitussarjaa 79 taiteilijalta yhteensä 31 eri maasta. 

Finaaliin valittiin Suomesta seitsemän kuvittajaa: Sari Airola uusimmalla kirjallaan Voi, Viivi!, Jenni Erkintalo uusimmalla kirjallaan Kuka ihana?, Marika Maijala kirjallaan Taikurinkukka, Laura Merz suurikokoisilla eläinaiheisilla kuvituksillaan, Kati Närhi tulevan kirjansa Muukalainen (työnimi) kuvituksella, Hannamari Ruohonen Rane-kirjasarjallaan ja Anne Vasko uusimmalla kuvakirjallaan Hattu.

Finalisteista Sari Airola ja Marika Maijala valittiin tähän korkeatasoiseen kansainväliseen näyttelyyn, joka kiertää maailmaa Bolognan jälkeen.

Me Etana Editionsissa olemme iloisia ja ylpeitä, että saamme työskennellä kaikkien näiden lahjakkaiden suomalaisten kuvittajien kanssa. He ovat myös uskomattomia tarinankertojia: kaikki yllä mainitut kirjat ovat heidän kirjoittamiaan. On harvinaista työskennellä kykyjen kanssa, jotka ovat sekä kuvan että sanan mestareita.

Odotamme innolla, että saamme esitellä heidän kirjojaan Bolognan lastenkirjamessuilla huhtikuussa 2024. Kuvittajat ovat paikalla myös Etana Editionsin messuosastolla. Tervetuloa tapaamaan heitä!

 


Sari Airolan uusin kuvakirja Voi Viivi! kertoo pienestä tytöstä, joka pelkää jäävänsä yksin ja haluaa saada ystäviä päiväkodissa. Hän löytää taskustaan pehmeän pienen valheen, joka kuiskii hänen korviinsa asioita – kuten sen, että hänellä on kotona yksisarvinen... Mitä tapahtuu, kun lapset valehtelevat, ja missä menee raja mielikuvituksen ja petoksen välillä? Upeat värikynäkuvitukset ovat täynnä yksityiskohtia ja herättävät tarinan eloon. Voit lukea Airolan työskentelyprosessista täältä.

Jenni Erkintalon viime syksynä ilmestynyt Kuka ihana? on sydäntä lämmittävä visuaalinen matka, joka kertoo vauvaa odottavasta äidistä. Hän näkee vauvan kaikkialla, ajatuksissaan ja unissaan. Raskausaika on täynnä odotusta ja rakkautta.

Kirjan kuvitukset ovat maalauksellisia, pehmeitä ja paikoin leikkisiä. Pienet lukijat voivat etsiä Ihanaa, joka piileskelee jokaisella aukeamalla. Runollinen etsi-ja-löydä leikki kertoo rakkaudesta.

Marika Maijalan palkittu Taikurinkukka on kirja kasvista, joka ei näytä kasvavan kirjan päähenkilön kaikesta vaivannäöstä huolimatta. Tarina on maaginen muodonmuutos. Kuka löytää lopulta kasvun salaisen ainesosan, ja onko se jotain, joka on itse asiassa aina olemassa?

Sukella tämän kirjan kiehtovaan maailmaan ja lue lisää Marikan ajattelutavasta täältä.

Hannamari Ruohosen Rane-sarjan uusin osa Onko nätti, Rane? näyttää lukijalle sen tutun kaaoksen, joka vallitsee lapsiperheiden elämässä. Kuten pukeutumistanssin, jota tapahtuu jokaisessa kodissa: mitä jos housut olisivatkin villapaita ja alusvaatteet lippalakki?

Kirjan loistava huumori herää henkiin Ruohosen taitavissa ja värikkäissä paperileikkauskuvissa.

Laura Merzin kuvittamat eläinhahmot erikoisine ominaisuuksineen ja kykyineen ovat ilahduttaneet monia nuoria lukijoita Aino Järvisen kirjoittamissa tietokirjoissa Tuhat ja yksi otusta ja Otusten joukossa.

Merz maalaa hahmot lennokkaalla otteella musteella käyttäen erilaisia välineitä, joista osa on löydettyjä ja osa itse tehtyjä.

 

Anne Vaskon kirjatrilogiassa on käytetty rohkeita graafisia elementtejä. Sarjan viimeinen osa Hattu on tuiki tavallisen esineen seikkailu. Kirja on mielenkiintoinen tarina siitä, kuinka hatun löytäjät keksivät esineelle kukin oman ja erilaisen käyttötarkoituksen. Mutta onko esineellä oma tahto? Entä kenelle hattu kuuluu?

Vaskon kuvitukset ovat täynnä iloa ja väriä. Kirjan kaikki elementit on maalattu käsin ja tätä tekniikkaa on sekoitettu paperileikkaukseen. Voit lukea lisää kirjasta ja Annen työskentelystä täältä. 

Takaisin blogiin