Kun ystävällisyys ja seikkailunhalu kohtaavat yhdessä hahmossa

Kun ystävällisyys ja seikkailunhalu kohtaavat yhdessä hahmossa


Tarina Sanna Pelliccioninin rakastettujen Onni-kuvakirjojen taustalla on sama kuin monen muun laadukkaan ja aikaa kestävän menestyssarjan:
 ensimmäinen kirja syntyi omasta tarpeesta.

Noin 18 vuotta sitten kirjailija-kuvittaja Sanna Pelliccioni odotti esikoistaan ja etsi sopivaa "ensimmäista kirjaa" pian syntyvälle pojalleen. Sellaista yksinkertaista kirjaa, josta voi löytää tuttuja ja tunnistettavia elementtejä ja jossa on kiltti päähenkilö. Kirjaa, joka kuvaa hyvää ja turvallista arkea.

Koska sellaista ei löytynyt, hän päätti kirjoittaa ja kuvittaa sellaisen itse. Sanna valmisti kirjasta myös dummy-version tarjotakseen sitä kustantajille. Tuolloin hän ei vielä aavistanut, että kirjasta tulisi sarja tai että sen päähenkilöstä Onnista tulee tunnettu hahmo monissa perheissä Suomessa ja ympäri maailmaa. Vuotta myöhemmin eräs kustantaja näki Onni-kirjassa potentiaalia, ja loppu on historiaa.

Tähän mennessä Onni on seikkaillut yhteensä 20 kirjassa, esiintynyt näyttelyissä ja valikoiduissa tuotteissa. Kirjat ovat löytäneet tiensä monien suomalaisien lapsiperheiden koteihin ja niitä lainataan jatkuvasti innokkaasti kirjastoista. Mikä on Onnin suosion salaisuus?

  

– Tarinat käsittelevät lasten elämän erityisiä hetkiä, Sanna kertoo. – Usein haastavia aikoja, kuten päiväkodin aloittaminen tai isoveljeksi tuleminen. Näitä merkittäviä hetkiä käsitellään herkän ja uteliaan päähenkilön näkökulmasta.

Onni-kirjat arjen seikkailuineen sopivat täydellisesti iltapäivän lukuhetkiin lapsiryhmässä ja kotona vaikkapa iltalukemiseksi nukkumaan mentäessä. Niissä on se erityispiirre, että ne rauhoittavat lukijoita.

– Nämä kirjat syntyvät eri osassa mieltäni kuin ne kirjat, jotka joku muu kirjoittaa ja jotka minä kuvitan. Monet Onni-kirjoissa esiintyvät hassut sanonnat tai humoristiset tapahtumat perustuvat oman perheeni elämään ja sattumuksiin.

Muistot ja fiktio kulkevat käsi kädessä näissä kuvakirjoissa. Ehkä tämä on avain sarjan menestykseen? Jotain niin tuttua, mitä voi tapahtua missä tahansa perheessä, ja silti jotain uutta ja seikkailullista; jotain joka sytyttää uteliaisuuden ja saa haluamaan tietää, mitä Onnille sitten tapahtuu ja lukea seuraava kirja. Joissain tarinoissa on vielä yksi kerros lisää: ne käsittelevät tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita, kuten kierrätystä, kansalaisaktivismia tai erilaisten kulttuurien kohtaamista.

Sannalle on äärimmäisen tärkeää, että Onni-kirjat luovat lukijoille erityisen tilan.

– Toivon, että kaikki lapset ja aikuiset löytäisivät näiden tarinoiden kautta turvallisen ja inspiroivan paikan, jossa on hyvä olla.


Mistä unelmoit ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

– Minulla on niin paljon uusia ideoita, että niitä riittää täältä taivaaseen asti, Sanna nauraa.

Hän on kiinnostunut esimerkiksi tuomaan historiaa lähemmäs lapsia ja nuoria lukijoita sekä tekemään tietokirjoja.

Sisältö määrää aina kuvittamisen tekniikan, hän sanoo ja kertoo uusien tekniikoiden, kuten maalauksen ja pastellin, ruokkivan hänen uteliaisuuttaan nykyään.

Sannaa innostaa myös yhteistyö eri kirjailijoiden kanssa uusien ja erilaisten teosten parissa. Aiheina häntä kiinnostavat tällä hetkellä erityisesti vähemmistöt, historia ja rauha sekä metsä, tasa-arvo ja lajienvälisyys.

Kun omaa niinkin uteliaan mielen kuin Sannalla, ei ihme, että myös uusia Onni-tarinoita on tekeillä.

Ennen seuraavan kirjan ilmestymistä Onni-fanit voivat vierailla ympäri Suomea kiertävässä Onni on olla -näyttelyssä, joka on maaliskuun loppuun esillä Hämeenlinnassa Kulttuurikeskus ARX:issa. Sen jälkeen näyttely tulee Helsinkiin Malmitaloon ja Annantaloon. Näyttely jatkaa kiertuetta muutaman seuraavan vuoden ajan.

Odotan innolla minne Sanna ja Onni meidät seuraavaksi vievät!

– Réka Király

Käännös: Tiina Erkintalo

 

Onni on olla 
Sanna Pelliccionin Onni-kirjoihin perustuva näyttely ja leikkitila 2–8 -vuotiaille
16.1.–23.3. 2024
Kulttuurikeskus ARX
Viipurintie 4, 13200 Hämeenlinna
Avoinna ti–to 15–18, la 10–14
Vapaa pääsy

Onni on! Children's concerts 
9.3.2024 kello 11ja 13
Miniteatteri, Verkatehdas
Keinusaarentie 5 (käynti Verkatehtaankujalta), 13100 Hämeenlinna
Vapaa pääsy

Onni on olla
Sanna Pelliccionin Onni-kirjoihin perustuva näyttely ja leikkitila 2–8 -vuotiaille
26.3.2024–TBC
Kulttuurikeskus Malmitalo
Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Vapaa pääsy

Takaisin blogiin