Talo kulman takana – Kuvakirjasta elämysmuotoiluun

Talo kulman takana – Kuvakirjasta elämysmuotoiluun


Talokulmantakana_cover.jpg

Jenni Erkintalo & Réka Király
Talo kulman takana
2016, Etana Editions

Eppu on ujo pieni lapsi, joka joutuu muuttamaan uuteen kotiin. Se on kerrostalossa, jossa on paljon asuntoja. Niin paljon uusia naapureita ja niin monia erilaisia tapoja elää. Onneksi talossa on myös jotain tuttua: Epun isoäiti asuu talon ensimmäisessä kerroksessa. Eppu kuitenkin voittaa ujoutensa ja rohkaistuu tutkimaan rakennuksen kerros kerrokselta ja asunto asunnolta. Tutkimusretkellään Eppu oppii tuntemaan kaikki asukkaat ja saa uusia ystäviä.

Talo kulman takana on kuvakirja vanhasta kerrostalosta ja sen asukkaista lapsen silmin nähtynä. Kirja kertoo rohkeudesta ja erilaisuuden hyväksymisestä ja saa lapset ajattelemaan omaa elinympäristöään.

Talokulmantakana1.jpg

Kuvakirjan kuvitukset ovat värikkäitä ja täynnä yksityiskohtia. Jo kirjan rakenne luo lukijalle tunteen talon sisään astumisesta: kirjan sivuilta löytyy portaat ja jokainen aukeama esittelee uuden kodin.

Talon toisessa kerroksessa asuu perhe nimeltä Do. Koko perhe on innostunut musiikista, ja siksi ei olekaan ihme, lasten nimet ovat Re, Mi, Fa, So, La ja Ti.

Talokulmantakana3.jpg

Kaksoissisarukset Aamu ja Ilta Rusko asuvat sopuisasti keskenään talon kolmannessa kerroksessa, ja heidän ainoa erimielisyytensä liittyy siihen, mikä on täydellinen vaaleanpunaisen sävy. Neljännessä kerroksessa Eppu soittaa ovikelloa, mutta kohtaa vain oudon herra Köllin nenän ja tämän koiran Maanantain.

 

Talokulmantakana8.jpg
Viidennessä kerroksessa asuu arkkitehtiperhe Metri, joka mittaa ja arkistoi kaiken. Ylimmässä kerroksessa asuvat von Luomut, joiden koti on kuin vihreä viidakko.

Talokulmantakana11.jpg

Tämä hauska ja mielikuvituksellinen kuvakirja kertoo ihmisten erilaisuudesta nostamatta ketään muita paremmaksi. Kirjaa tehdessämme pohdimme, kuinka voisimme kuvata yksinkertaisella mutta mielenkiintoisella tavalla ihmisten kauniin monimuotoisuuden. Tässä kirjassa etnisyys, uskonto tai sukupuoli ovat merkityksettömiä, sillä perimmäiset eromme eivät perustu niihin.

 

Talo kulman takana -kirjasta sanottua:

Tarina on kerrottu mitä hauskimmalla tavalla liioittelemalla elementtejä, jotka tuovat esiin juuri ihmisten erot – tekemättä ketään toista paremmaksi tai huonommaksi. Tarina on herkullinen, mutta kuvitukset ovat sitäkin enemmän. Erkintalo ja Király luovat kiehtovan viitekehyksen hauskojen yksityiskohtien ja upean väripaletin höystämällä visuaalisella tarinankerronnalla. – Johanna Kleemola, Taidekoti

 


Työstäessämme kirjaa Helsinki Design Week lähestyi meitä ja aloitimme yhteistyön tapahtuman kanssa. Suunnittelimme ja toteutimme HDW:n satelliittiprojektin Helsingin suurimmille vuosittain järjestettäville sisustusmessuille, Habitare-messuille 2016. Messut lanseerasivat uuden noin 400 neliömetrin kokoisen lasten ja lapsiperheiden Habi Kids-alueen, jonne sijoittui myös Kids Café. Teimme alueelle kolme installaatiota, työpajatilan ja erilaisia elämyksellisiä aktiviteetteja. Kuvakirjastamme alkoi kasvaa isokokoinen installaatio visuaalisine elementteineen.

Jokainen installaatio perustui yhteen Talo kulman takana -kirjan aukeamaan eli yhteen kotiin. Metrin perheeseen perustuvassa installaatiossa lapset saivat mitata ja etsiä erilaisia painoja ja osallistua kahteen non-stop -työpajaan, jotka liittyivät arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Lapset pääsivät kokemaan, kuinka kaikki pienet yksityiskohdat, mitat ja tiedot muodostavat kokonaiskuvan talosta, jossa tarina tapahtuu.

HabiKids2.jpg
Do-perheestä kertova installaatio antoi lapsille tilaa purkaa vanhempiensa kanssa messuilla kierrellessä kertynyttä energiaa hyppimiseen, juoksemiseen, leikkiin ja rakenteluun. Löysimme bObles-nimiseltä yritykseltä pehmeitä, suuria ja värikkäitä "donitseja”, jotka sopivat tarkoitukseen mainiosti, lapset rakastivat niitä.

HDW16_Habikids_photo_Aino_Huovio_p-3819.jpg
Kolmannen alueen valtasivat kaksoissisaret Aamu ja Ilta Rusko Taikapeili-installaatiolla, jossa kaikki moninkertaistui peilautuessaan lukemattomia kertoja. Vierailijat saivat ottaa kuvia eri kuvakulmista ja leikkiä pahvielementeillä ja lisäillä niitä hauskoihin kuviinsa.

HabiKids3.jpg
Habi Kids -alue oli suuri menestys lasten ja perheiden keskuudessa.

HDW16_Habikids_photo_Aino_Huovio_p-3817.jpg

Messujen ohella Helsinki Design Weekin Lasten viikonloppu -tapahtumassa oli kirjaan perustuvia visuaalisia ja kuvituselementtejä. Suvilahden kaunis vanha Kattilahalli muuttui kahdeksi päiväksi lasten paratiisiksi: 1000 neliömetrin tilassa järjestettiin lukuisia ilmaisia työpajoja ja pienet lastentarvikkeita myyvät yritykset esittelivät tuotteitaan. Käytimme kirjamme kuvituksia, niiden pieniä yksityiskohtia ja kuvitukseen sisältyviä esineitä valtavien, ilmassa leijailevien mobileiden luomiseen.



Aloittaessamme suunnittelemaan Talo kulman takana -kirjaa emme tienneet kuinka monimuotoiseksi projektiksi se laajenee: installaatioiksi, visuaalisiksi tila-elementeiksi, elämyssuunnitteluksi ja lasten työpajoiksi.
Tavoitteenamme oli luoda kirja uteliaisuuden herättämisestä, monimuotoisuuden kauneudesta, toisten kuuntelemisesta ja huomioimisesta. Uskomme, että näin toimimalla pystymme ymmärtämään ja hyväksymään toisemme sellaisina kuin olemme. Kun olemme tietoisempia lähiympäristöstämme ja välitämme ympärillämme olevista ihmisistä vaikkapa vain pienellä eleellä tai hymyllä, eromme muuttuvat ympäristöämme rikastaviksi erityispiirteiksi.
Jenni Erkintalo & Réka Király

All pictures by © Aino Huovio, Patrik Rastenberger and Etana Editions.

Takaisin blogiin